APSolar Zakelijk

ISDE subsidie

Voor zonnepanelen

Duurzame energie opwekken door middel van zonnepanelen wordt steeds populairder. Niet alleen particulieren gaan mee met deze trend, maar ook zakelijke gebruikers. Milieuvriendelijk ondernemen is een belangrijk deel geworden van het bedrijfsleven. Om die reden bestaat er sinds 2021 een subsidieregeling die zakelijke gebruikers moet stimuleren om meer te investeren in zonnepanelen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie speciaal voor het verduurzamen van uw bedrijfspand met kleinschalige projecten, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen. Hieronder leest u meer over wat de ISDE subsidie precies inhoudt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Maakt u gebruik van onze diensten door uw zonnepanelen te laten plaatsen via APSolar? Bij vragen over de ISDE subsidie of de services van APSolar zijn we altijd bereikbaar via onderstaande buttons. We helpen u graag verder.

Wat is de ISDE subsidie?

De ISDE subsidie is een regeling die mogelijk wordt gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor 2021 is er in totaal 40 miljoen euro uitgetrokken om zakelijke gebruikers te compenseren voor hun investering om het bedrijfspand te verduurzamen. Vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023 is de ISDE subsidie aan te vragen via de website van de RVO. We raden u aan om eerst de voorwaarden goed door te lezen, voordat u de ISDE subsidie aanvraagt. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. De RVO heeft ook een stappenplan gemaakt om de regeling zonder problemen aan te vragen.

Voor welke zakelijke gebruiker geldt de subsidie?

Bent u geïnteresseerd in zakelijke zonnepanelen en wilt u de ISDE subsidie aanvragen? Dan moet u onder één van de volgende groepen zakelijke gebruikers vallen:

 • Alle rechtspersonen: o.a. bedrijven, zelfstandig ondernemers en sportverenigingen. Eenmanszaken hebben geen rechtspersoonlijkheid en kunnen daarom geen zakelijke ISDE subsidie aanvragen.
 • Maatschap: een maatschap kan een boerenbedrijf zijn of een groep mensen met een vrij beroep, zoals tandartsen en advocaten die geld of goederen delen.
 • Stichting: een privaatrechtelijke organisatie.
 • Vennootschap onder firma (Vof): onderneming die is opgericht door twee of meer personen onder een gezamenlijke naam.
 • Commanditaire vennootschap (Cv): onderneming met beherende vennoten en stille vennoten die voor de financiering van het bedrijf zorgen.

Subsidiebedrag zonnepanelen

Als u zonnepanelen laat plaatsen, heeft u als zakelijke gebruiker een grote kans dat u subsidie kunt ontvangen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van een aantal factoren. Al met al ontvangt u € 125,- per kW gezamenlijk piekvermogen als de subsidieregeling is getroffen met de RVO.

Voorwaarden voor de ISDE subsidie

Om subsidie op uw kleinschalige zonnepanelenproject te krijgen, moet u als zakelijke gebruiker wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De zakelijke zonnepanelen moeten op of aan het bedrijfspand geïnstalleerd zijn.
 • De installatie moet uitgevoerd worden door een bouwinstallatiebedrijf, zoals APSolar.
 • We sluiten de zonnepanelen aan op het elektriciteitsnet met een maximale doorlaatwaarde van 3*80 ampère.
 • In het jaar voorafgaand aan de ISDE subsidieaanvraag moet het netto verbruik minimaal 50.000 kWh
 • U moet eerst de subsidie aanvragen, voordat u de zonnepanelen koopt van de leverancier.
 • Na de beslissing over de aanvraag heeft u 12 maanden om de zonnepanelen aan te sluiten en in gebruik te nemen.
 • Als u eerder een andere subsidieregeling heeft getroffen voor de zonnepanelen, dan heeft u geen recht meer op de ISDE subsidie.

Meer informatie over subsidies?

Heeft u meer informatie nodig over de ISDE subsidie? Twijfel niet en neem contact op. Is de ISDE subsidie niet de regeling die u zoekt, bekijk dan de SDE++ subsidie, de EIA subsidie en de KIA-regeling voor informatie over de aankoop van energiebesparende apparaten, zoals zonnepanelen. Bij APSolar zijn we gespecialiseerd in het voorzien van advies over de verschillende regelingen en in het plaatsen van zonnepanelen. We helpen u graag verder.