APSolar Zakelijk

EIA subsidie

voor zonnepanelen

Om duurzaam ondernemen te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid verschillende subsidies in het leven geroepen voor bedrijven. Eén van deze subsidies is de Energie-investeringsaftrek, afgekort tot EIA. We vertellen u graag wat de EIA subsidie voor zonnepanelen inhoudt, wat de voorwaarden hiervoor zijn en hoe u de subsidie aanvraagt. Bij uw aanschaf van zonnepanelen via APSolar begeleiden we u van a tot z in het gehele project. Stel ons dus ook gerust al uw vragen omtrent subsidies!

Wat is de EIA subsidie?

De Energie-investeringsaftrek is tot stand gekomen vanuit het overheidsbesluit om duurzaam energie opwekken te bevorderen bij ondernemers. Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen die energie besparen, komt u daarom in aanmerking voor de EIA subsidie. Deze middelen zijn opgenomen in de Energielijst die de RVO jaarlijks publiceert. Vanzelfsprekend komen zonnepanelen ook voor in deze lijst. Bezitters van zonnepanelen mogen eenmalig een percentage van 45% van de totale aanschafkosten aftrekken van hun fiscale winst. Hier bovenop mag u de reguliere Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. Energiezuinige investeringen zijn niet alleen voordelig, maar zorgen ook voor een lagere energierekening.

EIA subsidie in 2020

In 2020 heeft de overheid 147 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de EIA subsidie. Hiermee kunt u profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Om een voorbeeld te nemen: vele agrariërs bezitten een VOF, maatschap of eenmanszaak. In een goed jaar betaalt u al bijna 50% inkomstenbelasting. Om de belastingdruk te verlagen, is een investering in zonnepanelen dan zeer interessant. Dankzij de EIA subsidie profiteert u dus van een aanzienlijk fiscaal oordeel. Hierdoor wordt het rendement op uw zonnepanelen-investering een stuk aantrekkelijker.

Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen

Naast het fiscale voordeel levert een investering in zonnepanelen extra voordeel op dankzij de lagere energiekosten. Hierdoor is de EIA subsidie voor zonnepanelen extra interessant voor bedrijven. De regeling geldt overigens zowel voor het aankoopbedrag als de kosten voor de installatie van de zonnepanelen. Ook accessoires, zoals accu’s en omvormers vallen onder de EIA.

Belangrijk om te noemen is dat de Energie-investeringsaftrek alleen bedoeld is voor kleingebruikers. Heeft u een groter project? Vraag dan de SDE+ subsidie aan.

Voorwaarden EIA subsidie zonnepanelen

Om aanspraak te maken op de EIA subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • De zonnepanelen mogen niet in een natuurgebied of op landbouwgrond geplaatst zijn.
  • Het gezamenlijke piekvermogen van de systemen dient minimaal 15 kW te zijn.
  • De netaansluiting van de zonnepanelen mag maximaal 3*80 A zijn.
  • Het meldingsbedrag begint bij € 2.500,- en is maximaal € 124 miljoen per jaar.
  • De aanvraag moet gemeld worden bij het RVO binnen 3 maanden na de opdracht.

Meer weten?

Duizelt het u al van alle details en voorwaarden van de verschillende subsidies voor zonnepanelen? Geen zorgen, onze specialisten kennen alle ins en outs van het vakgebied. Stel uw vraag gerust via het contactformulier of gebruik de onderstaande knoppen om contact op te nemen.